adventistbanat.ro

Meniu

Sărbătoare la Șomoșcheș

2 octombrie 2013

Sabatul din 17 august a fost unulde mare sărbătoare pentru Biserica Adventistă din Șomoșcheș, jud. Arad: 100 ani de atestare ca biserică organizată și peste 110 ani de prezență adventistă în localitate. Cu această ocazie s-au trecut în revistă momentele începuturilor, rădăcinile, filele de istorie ale celor care au trudit în urmă cu mai mult de un secol și până astăzi.

Pastorul John Huenergartd a fost primul misionar care a venit din Ungaria și a avut discuții despre credința adventă cu oamenii din localitate. În anul 1900 Zeldeșan Petru (n. 1845 – d. 1927), devine primul adventist din Șomoșcheș. În anul 1906, Valentir Gheorghe (n. 1880 – d. 1957), primește credința adventă. În anul 1923 se mută la Urviș, devenind pionierul mișcării adventiste în Urviș și Botfei.

Pastorii care s-au pregătit pentru slujire cu rădăcini la Șomoșcheș sunt: Pavel Memete, Petru Hărdălău, Teodor Trif, Emil Dulgheru, Corneliu Predie și Beniamin Stan.

Biserica Adventistă din Somoscheș este înființată la puțin timp după apariția adventismului în vestul României. În momentul acela al începuturilor erau puține comunități în zona județelor de azi: Arad, Bihor, Timiș, Caraș Severin. Aceasta rezultă din statistica de membrii a ultimului trimestru din anul 1913, publicată în Curierul misionar nr.1/1914. Atunci, cele mai mari biserici din această zonă, din Conferința Ungaria Centrală, erau: Socodor – 45 membri, Macea – 38 și Somoscheș – 21 membri.

La această sărbătoare au participat mulți din fiii comunității plecați în diferite locuri, în țară și străinătate. Ocazia aceasta a adunat în jur de 230 de frați și surori din diferite comunități. Au participat din partea Uniunii de Conferințe pastorul Huțanu Teodor, președinte, din partea Conferinței Banat, pastorii: Mihai Maur, președinte, Pavel Memete secretar și fiu al comunității și Ionel Soponariu, trezorier, precum și pastori care au sjujit aici. Grupul ”Misionar” a prezentat cântări înălțătoare spre lauda lui Dumnezeu.

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.