adventistbanat.ro

Meniu

Misiune în Filipine (I)

11 octombrie 2016

În urmă cu cinci ani, pe când eram încă student la Institutul Telogic Adventist, am simțit pentru prima dată chemarea de a merge în misiune externă. În acel an, am plecat pentru prima dată în Filipine, o experiență de o lună de zile pe drumuri și susținând o evanghelizare într-o zonă fără prezență adventistă. Dumnezeu a binecuvântat lucrarea pe care am făcut-o împreună cu traducătorul Raymun Fajilan, și șapte persoane au fost botezate cu acea ocazie. Experiența cea mai înfricoșătoare a acelei prime misiuni a avut loc atunci când avionul cu care am călători în interiorul Filipinelor, din cauza unor turbulențe provocate de un taifun a început să piardă altitudine, iar senzația de prăbușire a fost accentuată de groaza ce se vedea chiar pe fețele stewardeselor. Dumnezeu a purtat de grijă și piloții au reușit până la urmă să redreseze aeronava, dar experiențe ca aceasta m-a făcut să mă decid (și la presiunea familiei) să mă feresc pe viitor de astfel de riscuri. Dar peste un an am primit o nouă invitație de acest fel, într-o altă zonă din Filipine, pe care am acceptat-o, întorcându-mă cu hotărârea să fi fost ultima călătorie de acest fel.

Doar că între timp, fostul meu traducător, devenit pastor, a lucrat în zona aceea albă, și grupa de credincioși a crescut la 46 de membri și au început construirea unei biserici. Așa că ne-am rugat șase luni, am trimis suma necesară pentru ușile și ferestrele bisericii, dar ne-am dat seama că Dumnezeu vrea mai mult de la noi. Am făcut un plan, s-a format o echipă și s-a strâns suma necesară pentru misiune. Echipa a fost formată din 11 persoane: trei pastori (Sebastian Ghenghea și Robert Demeter din Conferința Banat și Dascălu Ovidiu din Conferința Oltenia), inginer Ion Georgescu, Naomi Macaru (studentă la medicină), Ligia Preda (asistentă medicală), Raluca Rotaru (învățătoare), Costel Busuioc (constructor), Adriana Stan (studentă ITA) și Adrian Gherghiță (absolvent ITA) și soția acestuia, Cristiana. Călătoria cu avionul până în Manila, capitala Filipinelor, a durat 16 ore, iar cazarea a însemnat acomodarea cu gândaci uriași și păianjeni aproape cât palma, urmate de 17 ore cu feribotul, pe care gândacii erau mai mici și șobolanii „normali”. Primul popas l-a reprezentat insula Sibuyan unde echipa a început munca la construirea bisericii la doar două ore de la sosire. În următoarele trei zile s-a lucrat chiar și noaptea, pentru că echipa urma să plece spre destinația pentru evanghelizare, insula Simara.

Dimineață devreme, pe o vreme relativ bună, am plecat spre Simara, dar nu a durat mult până a început cea mai puternică furtună pe care am trăit-o. Vizibilitatea era zero, nu aveam nici busolă, nici stație radio, iar picurii ne „pișcau” pielea de parcă erau niște grăunți de nisip, și valurile erau din ce în ce mai mari. În acel vacarm, un băiat care se ocupa de partea mecanică, s-a dezechilibrat și a căzut în zona motorului, unde a fost agățat și rănit destul de grav. În primă instanță, pentru că era sânge și era nemișcat, am crezut că e mort, dar din fericire era în viață, chiar dacă destul de serios rănit. Motorul nu putea fi oprit, așa că în timp ce mergea la relanti rănitul a fost scos fără alte incidente. În timp ce unii dintre noi continuau să se roage pentru el, i s-a acordat primul ajutor și a fost pansat, cu gândul să fie dus la primul spital. Călătoria a continuat tot atât de primejdios, cu vizibilitate redusă, chiar cu o stâncă pe care am evitat-o în ultimul moment. Era să pierdem și intrarea în portul unde era spitalul pentru bolnavul nostru. Când am ajuns, la o oră de la accident, Providența ne-a scos în cale o salvare, care trecea în zonă. Persoana accidentată a avut nevoie de peste 50 de copci, dar a scăpat fără complicații si viața lui poate continua normal, doar cu câteva cicatrici lăsate de acest eveniment neplăcut. Fiind rănit la față, ar fi putut să-și piardă ochii, iar una din tăieturile de la gât era la mai puțin de un centimetru de artera carotidă.

Robert Demeter, pastor plantator

 

Etichete: ,