adventistbanat.ro

Meniu

Centenarul adventismului la Timişoara

21 decembrie 2013

Sabatul din 23 noiembrie 2013 a fost unul de mare sărbătoare pentru Biserica Adventistă din Timişoara: 100 de ani de atestare ca biserică organizată. Cu ocazia aceasta au fost redeschise cărţile de aducere aminte ale istoriei noastre, atât ca biserică organizată cât şi ca prezenţă adventistă în Timişoara şi în partea de Vest a României.

Ziua aceasta de sărbătoare a reunit pe majoritatea dintre fiii bisericilor din Timişoara – de acum patru la număr: „Maranatha”, „Betania”, „Speranţa” şi „Dynamis”, şi pe cei care sunt legaţi sufleteşte de această comunitate, oameni şi invitaţi speciali. Locurile pe scaune şi în picioare s-au dovedit a fi prea puţine în Biserica Betania unde a avut loc această sărbătoare.

Prima parte a programului de laudă și mulțumire s-a desfăşurat între orele 10:00 şi 12:30, timp în care partea muzicală a fost susținută de: corul de copii „Akord Junior”, formaţia de Blockflote de la Betania, Corul Bisericii Maranatha – „Amicus”, grupul „Noblesse”, Lucian şi Gina Oniţă şi grupul „Laudes Cristi”. Istoricul a fost prezentat de preşedintele și secretarul Conferinţei Banat, pastorii Mihai Maur și Pavel Memete, iar cuvântul special pentru această ocazie a fost prezentat de preşedintele Uniunii de Conferinţe – Teodor Huţanu. A rostit un cuvânt de felicitare și deputatul Horia Cristian.

Sărbătoarea de dimineață s-a încheiat cu o bogată şi binecuvântată masă de părtăşie.

După-amiază la Biserica „Maranatha” frățietatea din Timișoara s-a reîntâlnit pentru a asculta cântările de laudă înălțate de Corul de Copii „Akord Junior”, de Grupul „Noblesse” şi de Corul Bisericii Maranatha – „Amicus”.

La acest moment aniversar, putem să spunem împreună cu psalmistul: „De n-ar fi fost Domnul de partea noastră, să spună Israel acum! De n-ar fi fost Domnul de partea noastră, când s-au ridicat oamenii împotriva noastră, ne-ar fi înghiţit de vii când li s-a aprins mânia împotriva noastră; ne-ar fi înecat apele, ar fi trecut râurile peste sufletul nostru; ar fi trecut peste sufletul nostru valurile năpraznice. Binecuvântat să fie Domnul care nu ne-a dat pradă dinţilor lor. Sufletul ne-a scăpat ca pasărea din laţul păsărarului; laţul s-a rupt, şi noi am scăpat. Ajutorul nostru este în Numele Domnului, care a făcut cerurile şi pământul.” (Psalmul 124)

Scurt istoric

 • 1899 – misionarul american John F. Huenergardt își începe lucrarea în Banat-Crișana. Todor Pătru este botezat la Arad, devenind mai târziu primul misionar și pastor adventist din Serbia
 • 1900 – ca urmare a lucrării lui Todor Pătru e botezată familia Szoke Istvan si Sophia,
 • 1904-1905 – erau în Timișoara erau șase membri adventiști botezați.
 • 1913 – în raportul statistic al Câmpului Misionar Sava-Tisa, Timișoara este consemnată cu 18 membri botezați
 • Timp de aproape 70 de ani credincioșii adventiști din Timișoara s-au întâlnit pentru închinare în diferite locuri închiriate.
 • 1971 – achiziționarea imobilului din Piața Alexandru Mocioni, nr. 7, care va fi amenajat ca loc de închinare pentru credincioșii adventiști, în perioada slujirii pastorului Gligor Deac
 • 1978, 1989 – vizitele președinților Conferinței Generale: Robert H. Pierson, respectiv Neal C. Wilson
 • Datorită bisericii din Timișoara în împrejurimi au apărut 16 biserici locale și grupe.
 • 1991 – cea mai mare acțiune evanghelistică din Timișoara, ”Speranțe fără iluzii”, susținută de evanghelistul Helmut Mayer
 • Pentru mai mult de 45 de ani, Timișoara, a fost sediu de Câmp Misionar și Conferință, în diferite perioade de timp, ultima și cea mai lungă, între 1977- 2006.
 • 1993 – se organizează biserica adventistă ”Betania”
 • 1998 – sfințirea bisericii  ”Betania”
 • 1995 – intră în funcțiune primul post Radio Vocea Speranței din zona de vest a țării.
 • 2001 – își începe activitatea Grădinița ”Betania”.
 • 1996 – se organizează biserica  ”Speranța”, a treia biserică adventistă din Timișoara
 • 2011 – se organizează biserica ”Dynamis”, a patra biserică adventistă din Timișoara.
 • 2013 – încep lucrările pentru noua construcție la biserica adventistă ”Speranța”.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.