adventistbanat.ro

Meniu

CONGRESUL UCRAINENILOR ADVENTIȘTI DIN ROMÂNIA 27 MAI 2023-COȘNA, SUCEAVA

27 iulie 2023

         Spiritualitate joacă un rol foarte important în viața oamenilor, iar rugăciunea  și închinarea în limba maternă este sacră.  Rolul identității în dezvoltarea creștinului este unul dintre factorii esențiali. Prin intermediul religiei, comunitatea ucraineană din România a găsit un punct comun de închinare, dar păstrând valorile culturale, în spiritul legii lui Dumnezeu. 

          Evenimentul ,,Congresul ucrainenilor adventiști din România”, din 27 mai 2023 care s-a desfășurat la Coșna, a fost unul de amploare, care a reunit etnici ucraineni din toate colțurile României, dar și adventiști din Ucraina. Copii, tineri și vârstnici au putut fi observați în costume populare ucrainene, aducând culoare și stare de bine. S-a putut remarca unitatea în diversitate.

Gazda acestui moment inedit a fost Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România, Conferința Moldova. Coordonatorul și organizatorul evenimentului a fost pastorul Balla Lorant.

     În cadrul programului ne-a onorat cu prezența, delegația d-lui Nicolae Miroslav Petrețchi, președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, deputat în Parlamentul României, formată din d-na Sambor Ana-vicepreședinte UUR, Buciuta Vasile-trezorier UUR, Recalo Ioan-președintele organizației Repedea și Victor Hrihorciuc-președintele UUR Filiala Iași, membri în RADA UUR. Mesajul d-lui deputat, evocat de reprezentanții săi pentru Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a fost transmiterea celor mai calde salutări, a mulțumirii Bisericii Adventiste pentru implicarea și ajutorarea refugiaților ucraineni, dorința semnării unui protocol de colaborare în vederea acordării sprijinului comunității ucrainene adventiste, precum și asigurarea comunității ucrainene adventiste de întreg suportul său.

     Conducerea  Uniunii Ucraineilor din România a dovedit că este un partener credibil al bisericii, oferind finanțare consistentă pentru acest congres și asigurând comunitatea ucraineană că poate fi un partener loial și de nădejde.

      De asemenea bucuria mare a fost să-i avem ca oaspeți pe Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Ucraina, pastorul Stanislav Nosov, pastorul Cernușcă Ion, pastorul Lev Penteleevici Vertylo-Președinte Conferința Donbas, pastorul Ciopic Vasile-Președinte Conferința de Apus, pastorul Procopeț Stanislav-Mucacevo, pastori Ciopic Vasile, Tiberiu Nica, Ștefan Tomoiagă, Verebi Laszlo, Brândzanic Toader, Brândzanic Marcel. 

     Formații instrumentale ne-au încântat venind din Conferința Moldova: din comunitățile Moldovița, Paltin, Milisăuți, Țibeni, Izvoarele Sucevei, Colacu și Mariței. Din Conferința Transilvania de Nord, care numără cea mai mare comunitate de ucraineni din țară, au fost alături de noi: comunitatățile Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Crasna Vișeului și Remeți. Comunitățile prezente din Conferința Banat au fost: Bethausen, Lugoj, Pogănești, Darova, Șepreuș și Caransebeș. Din Ucraina au luat parte în programul muzical, formații vocale și instrumentale și banduriști.

      Comunitatea etnicilor ucraineni adventiști din România a demonstrat că este mare și puternică, numărând peste 500 de participanți la eveniment, 100 de invitați din Ucraina.

    Prin cântec și rugăciune, ucraineni din România și Ucraina au înălțat rugi fierbinți către Dumnezeu pentru încetarea războiului și  pacea din Ucraina. Au fost rostite experiențe despre modul de intervenție al lui Dumnezeu chiar pe front. Lacrimi împletite cu bucurii au fost trăite de fiecare membru prezent.

    Ca o încununare a atmosferei cerești, la final, cei doi președinți ai Bisericilor Adventiste de Ziua a Șaptea din România și Ucraina, Aurel Neațu și Stanislav Nosov, s-au rugat și au rostit binecuvântarea apostolică. 

     Cu o pregustare cerească, programul a luat sfârșit, în speranța păcii depline și  revederii cât mai grabnice în împărăția lui Dumnezeu.

Inspector școlar, IȘJ Timiș, 

Prof.Maria SZABO-CONDREI-membră adventistă

  

Managed by Immediate UCore