Plante benefice

Se spune că aproape 90 de procente din viață o trăim în spații interioare. Aerul din aceste spații  este din ce în ce mai poluat și sunt un șir de toxine care ne cauzează probleme. Poate de unele ne ferim alegând detergenți ecologici sau mutându-ne la periferia orașului, dar altele sunt inevitabile, precum cele din mobilă, zugrăveală, parchet, plastic, textile, computere etc.

Xilenul– emanat de tot ce e lăcuit, vopsit, dar și de computere/imprimante; benzenul – foarte întâlnit la vopselele de ceară de mobilier și emanat de majoritatea materialelor sintetice din casă; toluenul– emanat de computere și imprimante; tricloroetilenul – substanță chimică găsită în solvenți și în substanțe de curățare; formaldehida –declarată în 2011 un carcinogen uman important, se găsește în aerul poluat din orașe și în aproape orice obiect fabricat de la textilele care nu se șifonează la automobile, șervețele de bucătărie, produse pentru aranjarea părului, vopsele, covoare, parchet, cabluri electrice etc.; stirenul, amoniacul, acetona, monoxidul de carbon și multe astfel de substanțe chimice le inhalăm, iar efectele lor asupra organismului sunt devastatoare mai ales pe termen lung: pot cauza dureri de cap, amețeală, confuzie, leșin, probleme de concentrare, oboseală, afectând sistemul nervos, sunt iritante pentru ochi, nas, pentru sistemul respirator cauzând astm și alergii, și pot fi toxice pentru rinichi, ficat, sistemul reproducător sau afectând fătul la femeile însărcinate.

Având în vedere înformațiile de mai sus, cercetătorii NASA au descoperit că există plante de interior care au capacitate mai mare în a elimina aceste substanțe chimice și a purifica aerul făcând astfel un ambient mai sănatos în casa noastră și birouri.

În continuare, aș vrea să vă prezint trei plante considerate a fi cele mai capabile de a purifica aerul:

  1. Palmierul Areca(Chrysalidocarpus lutescens) – este clasat pe primul loc în purificarea aerului, fiind numit și cel mai eficient umidificator al aerului. Absoarbe și elimină formaldehida, benzenul, tricloroetilenul, xilenul și altele. Într-o încăpere fără posibilitatea unui aer respirabil, patru plante înalte de Areca ar fi suficiente să producă oxigen pentru ca o persoană să trăiască. Din fericire noi avem oxigen și din altă parte, deci am putea folosi această plantă pentru a purifica aerul din casa noastră.
  2. Limba soacrei – planta șarpe – Sansevieria trifasciata:este recomandată pentru dormitor deoarece transformă CO2 în O2 noaptea spre deosebire de marea majoritate a plantelor. În același mediu fără oxigen ar fi nevoie de 6-8 astfel de plante pentru ca o persoană să trăiască. Normal că noi mai avem șansa și să aerisim așa că vor fi bune și mai puține. Tolerează și lumina scăzută și udările neregulate, fiind astfel ușor de îngrijit. Este în topul plantelor care absorb oxizi de azot și formaldehidă.
  3. Scindapsus, potos sau Epipremnum aureum– este aproape indestructibil. Este plasat și el în topul plantelor care elimină formaldehida și datorită faptului că trăiește în locuri întunecate mulți o folosesc chiar pentru purificarea aerului din garaj.

Alte plante benefice care merită amintite sunt: planta de cauciuc (ficus elastica); dracena (dracena deremensis); iedera englezească (hedera helix) – perfectă pentru cei cu astm sau alergii pentru că face să dispară 60% din mucegaiul din cameră după doar șase ore după ce a fost introdusă; voalul-miresei sau planta păianjen (chlorophytum comosum) – este numită filtru verde pentru casele cu fumători, pentru că elimină nicotina, benzenul iar monoxidul de carbon în proporție de 95%; crinul păcii (spathyphillum Peace Lily), feriga de cameră etc.

În concluzie, data viitoare în lista de cumpărături merită trecută și o plantă de interior!

Din partea Asociației soțiilor de pastori, Emanuela Bortiș

Articole recomandate