Educație în funcție de etapele vârstei copilului

„Părinții trebuie să urmărească să cultive anumite tendințe în tineri, astfel încât în orice etapă a vieții, ei să poată reprezenta frumusețea potrivită acelei perioade, desfășurând-o în mod natural, așa cum fac florile din grădină.” (EGW – Educație, p. 107)

Fiecare etapă a vieții unui copil, aduce noi provocări. Este bine, ca părinți, să le cunoaștem, pentru a ne orienta mai ușor și pentru a găsi cele mai potrivite metode și instrumente ale unei comunicări eficiente cu copilul.

Iată cele 4 etape ale educației copilului, în funcție de vârsta lui:

  • Între 0-5 ani. Până la vârsta de 5 ani se pun bazele curiozității, ale activității, interesul față de viața și lumea înconjurătoare. Daca îl oprești, nu-i dai voie, îl împiedici pe un copil la această vârstă să se manifeste, îi vei reprima curiozitatea, intelectul și pofta de viață. Astfel, dacă ai un copil mic și iți dorești să devină un adult activ, curios și interesat de lumea din jur, evită interdicțiile și pedepsele la această vârstă. În schimb, adaptează mediul înconjurător cu nevoile lui.
  • Între 5-10 ani. În această etapă, copilul învață să asimileze regulile vieții. Gândirea logică și intelectul copilului se dezvoltă cel mai mult în această perioadă. Astfel, nu-ți fie teamă să îi oferi copilului multe cunoștințe și să-i dai cât mai multe sarcini pe care să le îndeplinească. Părinții care nu fac aceste lucruri se vor confrunta mai târziu cu alte probleme: copilul crește cu o doză de imaturitate, este incapabil să muncească și nu va fi dispus să depună eforturi.
  • Între 10-15 ani. Acum are loc formarea independenței gândirii și a acțiunilor așa că este momentul să discuți cu copilul toate problemele importante. Oferă-i posibilitatea de a-și manifesta independența încurajându-l în această direcție. Când crezi că nu procedează corect vorbește cu el despre consecințe și oferă-i alternativa pozitivă la acel comportament. Dacă îți vei dădăci si proteja excesiv copilul după vârsta de 10 ani, ca și cum ar fi un copil mic, el va crește neîncrezător și va fi un adult dependent de prietenii săi mai independenți.
  • Peste 15 ani. Începând cu perioada adolescenței respectul este cea mai de succes atitudine în relația cu copilul. La această vârstă nu se mai pune problema de exercitare a controlului, ci de menținere a unei relații de sinceritate și încredere, care te va ajuta să-i fii alături în orice situație, iar pe copil îl va face să simtă că mereu poate veni la tine să-ți spună ce probleme are, fără a se simți judecat și criticat.

Diana Belean, din partea Asociației soțiilor de pastor

Related posts