Ce să fac ca să fiu… fericit?
Conferinta Banat 26 februarie 2014
Luca 10:25: Un învăţător al Legii s-a sculat să ispitească pe Isus şi I-a zis: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?
Parafrazând întrebarea învățătorului Legii se poate pune întrebarea ,,Ce să fac ca să fiu fericit?” Foarte mulți oameni azi aleargă după fericire și nu după mântuire. Dar ce este fericirea? Iată câteva definiții:
FERICÍRE Stare de mulțumire sufletească intensă și deplină.(DEX)
Fericirea este o stare mentală de bine, fiind caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă.
Diferite abordări biologice, psihologice, religioase și filozofice s-au străduit să definească fericirea și să identifice sursele sale. Diverse grupuri de cercetare, inclusiv psihologia pozitivă, au făcut eforturi pentru a aplica o metodă științifică si de a răspunde la întrebări despre ceea ce este „fericirea” și cum am putea-o atinge. Filozofii și gânditorii religioși de multe ori definesc fericirea ca fiind un mod de viata mai degrabă, decât pur și simplu ca o emoție. Fericirea socratică este viața în conformitate cu etica și nu e neapărat însoțită de emoții pozitive. (Wikipedia)
“Fericirea cuprinde cinci părți. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simțuri bune si sănătate trupească; a treia este reușita în ceea ce întreprinzi; a patra-i reputația bună printre oameni și a cincea abundența de bani și de bunuri folositoare pentru viață”. Platon
“Fericirea este acea stare a conștiinței generată de realizarea propriilor valori”. Ayn Rand
Un articol apărut în ,,The Economist” spune că, în urma unui studiu făcut în 24 de țări la care au participat 19.000 de subiecți, fericirea nu ține atât de mult de câștig material, de bogăția țării cât de felul în care acești oameni se raportează la viață.
,,Studiul Ipsos arată că nu locuitorii din statele bogate sunt cei mai fericiți, ci cei din țările sărace sau cu economii medii, cum sunt Indonezia, India și Mexic. ”
Un alt studiu făcut de cercetătorii Diener și Tay spune: ,, venitul are un impact redus asupra fericirii de zi cu zi şi influenţează bunăstarea numai în măsura în care asigură nevoile de bază.”
Și creștinii au această căutare după starea de bine numită fericire. De multe ori o asociem cu posesia unor bunuri, bani, titluri, funcții etc. Constatăm că după ce am ajuns la ceea ce ne doream atât de mult nu avem nici starea de bine pe care o credeam asociată cu acestea. Chiar societatea modernă prin publicitatea agresivă ne face să ne dorim tot timpul altceva, care pare mai bun decât ceea ce avem și ne determina să facem tot posibilul să obtinem acel lucru, titlu, ori funcția respectivă dar în final nu mai suntem atât de siguri că suntem fericiți, după tot efortul depus pentru a le avea.
Biblia vorbește de fericirea obținută ca urmare a ascultării de Dumnezeu, a mulțumirii din inimă, în urma facerii de bine sau când ai pace în suflet pentru că nu te mustră conștiința pentru nimic din viața ta. Ai păcătuit dar ai obținut iertarea prin jertfa lui Hristos pe cruce.
Psalmii spun următoarele despre fericire: Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi, şi nu se aşează pe scaunul celor batjocoritori!( 1:1); Ferice de cel cu fărădelegea iertată, şi de cel cu păcatul acoperit! (32:1) Ferice de omul care se încrede în El!( 34:8) Ferice de cel ce îngrijeşte de cel sărac! (41:1) Ferice de cei ce păzesc Legea, de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vreme! (106:3) Ferice de cei fără prihană în calea lor, care umblă întotdeauna după Legea Domnului! (119:1)
Domnul Isus Hristos asocia stare de fericire cu stare inimii, bunătatea , mila, facerea de bine, împăcarea cu tine însuți chiar dacă ești prigonit. Matei 5:3-10
Din punct de vedere al celui călăuzit de Dumnezeu în toate aspectele vieții, fericirea nu este o himeră, ci este starea pe care ți-o oferă Dumnezeu ca urmare a umblării cu El, este răsplata ascultării în ,,totul totului tot” de El, din dragoste și recunoștință față de ,,cel care m-a iubit întâi”. Fericirea este o realitate în viața unui copil al lui Dumnezeu.
,,Fericit e tot acela care-n orice pas făcut cere sfatul de la Domnul; el atuncea nu-i pierdut”
,,Fericirea din astă lume e ca a valurilor spume, dar cea din ceruri, ne e dată-n daruri pe veci de Domnul Dumnezeu”
Ionel Soponariu, trezorier – Conferința Banat